“Rotterdams onderzoek naar vrouwen met een kinderwens, hun eventuele zwangerschappen en hun kinderen

 

We hadden een interview met onderzoeksassistent Lisa van Son van Generation R Next over babywens en een gezonde zwangerschap.  We hopen dat u zult profiteren en met belangstelling zult lezen.

 

Doğuş: Kunt u graag in het kort over uw self vertellen. Wie is Lisa van Son?

Lisa is getrouwd met Turkse man, moeder van twee dochters. Onderzoek medewerker bij Generation R Next. Lisa is afgestudeerd in de medische antropologie en draagt zorg voor het communicatieve gedeelte binnen het onderzoek. In het specifiek richt zij zich erop dat alle Rotterdammers bekend raken met Generation R Next en een kans krijgen om mee te doen. Lisa geeft informatie over het onderzoek aan vrouwen die willen meedoen en beantwoordt al hun vragen.

 

Wat is Generation R Next?

Generation R Next: een nieuw Rotterdams onderzoek naar vrouwen met een kinderwens, hun eventuele zwangerschappen en hun kinderen. Generation R Next zal in navolging van Generation R een nieuwe generatie Rotterdamse vrouwen en hun kinderen volgen vanaf het bestaan van een kinderwens, tot aan de volwassenheid van het kind. Generation R Next zal zich specifiek richten op nieuwe factoren en zorgstrategieën vóór of tijdens de vroege zwangerschap, die van invloed zijn op de gezondheid van 10.000 toekomstige Rotterdamse moeders, hun partners en hun (ongeboren) kinderen.

Waarom moeten/mogen Rotterdammers meedoen aan dit onderzoek?

In de eerste plaats levert u met uw deelname een belangrijke bijdrage aan kennis over een gezonde zwangerschap en kindertijd. De gezondheid van toekomstige generaties zal hierdoor verbeterd kunnen worden. Uiteraard leert u zelf iets over uw eigen gezondheid, zwangerschap en kind. We verrichten 3 vroege 3D echo’s bij 7, 9 en 11-13 weken zwangerschap. Verder krijgt u bij 30 weken een extra groei-echo. Relevante uitslagen van het onderzoek krijgt u uiteraard te horen. Zo nodig brengen we uw arts of verloskundige op de hoogte.

 

Wat houdt meedoen aan Generation R Next in?

Afhankelijk van het moment waarop u instroomt – voor of tijdens de zwangerschap – zullen wij u uitnodigen voor enkele bezoeken en zullen wij u vragenlijsten toesturen. Tijdens de bezoeken zullen we dan echo’s en metingen verrichten. Deelname is overigens gratis! Graag doen we de metingen zo volledig mogelijk, maar mocht u bezwaar hebben tegen een meting, dan kunnen we die uiteraard overslaan.

Wie voert dit onderzoek uit?

Generation R Next is een initiatief van het Erasmus MC in samenwerking met de Gemeente Rotterdam en de echocentra in Rotterdam. We werken nauw samen met andere zorgverleners zoals verloskundigen en consultatiebureaus die betrokken zijn bij zorg voor (aanstaande) moeders en hun (ongeboren) kind in Rotterdam.

Hoe vaak moeten zijn op bezoek komen?

Dit ligt aan in welke fase van het onderzoek u instroomt. Wanneer u (nog) niet zwanger bent, nodigen wij u 1 keer per jaar uit voor een bezoek. Als u zwanger bent, komt u bij ons op bezoek bij 7, 9, 11-13 en 30 weken zwangerschap. Wordt u zwanger binnen een jaar, dan zijn dit daarmee maximaal 5 bezoeken.

Na de zwangerschap kunnen we niet iedereen uitnodigen voor de bezoeken aan ons onderzoekscentrum. Wanneer we u willen uitnodigen zullen we u hiervoor na de geboorte van u kind benaderen. De bezoeken kunnen dan plaatsvinden als uw kind 1, 6 en 12 maanden oud is.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van deelname aan het onderzoek?

U levert een bijdrage aan onderzoek naar belangrijke gezondheidsproblemen in Nederland en help met uw deelname de gezondheidszorg te verbeteren. Ook  leert u iets over de groei van uw kind in de baarmoeder en uw eigen gezondheid tijdens de zwangerschap.

De metingen voeren wij uit in het Sophia Kinderziekenhuis of Rotterdamse echocentra en zijn niet schadelijk voor u of uw toekomstige kind. Bij de foto’s of de echometingen wordt geen röntgenstraling gebruikt.

De bezoeken aan Generation R Next duren ongeveer 35 tot 70 minuten per keer. Daarnaast bent u ongeveer 20 tot 45 minuten bezig met het invullen van een vragenlijst.

Wat willen jullie bereiken met dit interview?

We willen Turkse Rotterdammers de kans geven om deel  te nemen aan het onderzoek. Elke zwangerschap en elk kind ontwikkelt zich op een eigen manier. De één ontwikkelt zich optimaal, terwijl een ander tegen groei-, gedrags-, of gezondheidsproblemen aan kan lopen.

Steeds meer blijken omstandigheden voor en tijdens de vroege zwangerschap een belangrijke rol te spelen in het beloop van de zwangerschap en de gezondheid van het kind.

Dankzij Generation R Next zullen we meer te weten komen over welke factoren bij toekomstige ouders en jonge kinderen belangrijk zijn. Uiteindelijk hopen we met deze informatie de gezondheid van toekomstige ouders en hun kinderen te verbeteren.

U krijgt een usb stick met daarop een selectie van de gemaakte 3D echo afbeeldingen van uw kind mee naar huis.

 

İk wil je namens Doguş bedanken voor deze informatie. Heb je nog een laatste zin die je wilt zeggen?

Ik wil Doguş bedanken voor het vertrouwen in ons onderzoek en het prettige interview.

Ik hoop dat er nog meer Turkse Rotterdammers willen deelnemen aan Generation R Next en hoop dat we hiermee gezamenlijk de gezondheidszorg voor aanstaande ouders en hun kinderen kunnen verbeteren.

  Interview: Havva Koç  —◄◄