Maske takma zorunluluğu kalktı, yerine “Korona giriş belgesi” zorunluluğu getirildi. İşte 25 Eylül’den itibaren geçerli olacak yeni korona tedbirleri…

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Sağlık Bakanı Hugo de Jonge tarafından bu akşam düzenlenen basın toplantısında, Hollanda’da 25 Eylül’den itibaren geçerli olacak yeni korona tedbirleri ile ilgili açıklamalarda bulunuldu.

Başbakan Rutte ve Sağlık Bakanı de Jonge tarafından açıklanan yeni kurallar şu şekilde sıralandı:

– 13 yaşından büyük herkes kafe, restoran, bar, kültür ve sanat merkezleri, etkinlikler ve profesyonel spor yarışmalarına girişlerde “Korona giriş belgesi” göstermek zorunda

– Kafe, restoran ve bar gibi mekanlarda 1,5 metre mesafe kuralı kaldırıldı.

– Tiyatro ve sinema gibi alanlara uygulanan yüzde 75 doluluk kuralı kaldırıldı.

– Çok günlü etkinliklere gelen ziyaretçilerin korona giriş belgeleri her 24 saatte bir kontrol edilecek.

– Sabit koltuksuz etkinliklere yüzde 75 kapasiteyle yeniden izin verildi.

– Gece faaliyet gösteren disko, gece kulübü ve fastfood satış yerleri gibi mekanlar, gece saat 00.00 ile sabah 06.00 arasında kapalı olacak.

– Disko ve gece kulüpleri girişlerinde “Korona giriş belgesi” gösterilecek.

– Peron ve duraklar hariç, tramvay, metro, otobüs gibi toplu taşıma araçları, taksiler ve havaalanlarında maske takma zorunluluğu devam edecek.

– Evden çalışma tavsiyesi şimdilik  ‘mümkün olduğunca evden çalışın, gerekli olduğu takdirde işe gidin’ şeklinde  gevşetildi.

– Okullarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı. İlkokullarda, 20 Eylül’den itibaren geçerli olmak üzere, sınıfta bir çocuğun korona testi pozitif çıkması halinde tüm sınıfın eve gönderilmesi kuralı kaldırıldı. Bunun yerine sadece enfekte olan  çocukla yakın temas halinde olan öğrenciler evlerine gönderilecek.

– Üçüncü bir aşı yaptırması gereken yaklaşık 200 ila 400 bin arasındaki hastalar, ekim ayından itibaren kendi sağlık uzmanları tarafından çağrı alacak.

Hükûmet; 1 Kasım tarihinde Salgın Yönetim Ekibi (het Outbreak Management Team- OMT) uzmanlarından alacağı tavsiye doğrultusunda yeni dönem kurallarını belirleyecek.

(Sonhaber.eu)

….

Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

Nieuwsbericht | 14-09-2021 | 19:08

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen is stabiel. Het overgrote deel van positief geteste en opgenomen patiënten is nog ongevaccineerd. De vaccinatiegraad is nu hoog genoeg om de verplichte 1,5 meter afstand overal op te heffen, maar nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Alleen met een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad kunnen alle maatregelen worden losgelaten, de kwetsbare mensen in de samenleving worden beschermd en blijft iedereen toegang tot zorg hebben. In november beoordeelt het kabinet de resterende maatregelen.

Coronatoegangsbewijs voor extra veiligheid

Het coronatoegangsbewijs wordt juist nu ingezet op die locaties waar het door het loslaten van de verplichte 1,5 meter afstand drukker wordt. Op deze manier wordt het risico van besmetting zo laag mogelijk gehouden en kan iedereen zo veilig mogelijk samen komen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het openen én open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.
Vanaf 25 september is er in alle horeca (behalve afhaalrestaurants), bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) gewerkt alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd. In alle horeca blijft de verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur gelden. Alle evenementen kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. Voor beide type evenementen geldt wel: horeca is na 0.00 uur gesloten, met uitzondering van afhaalmogelijkheden. Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75% van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan en er geldt hier een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur. Het kabinet werkt voor de nachthoreca en de ongeplaceerde evenementen met een capaciteitsbeperking aan steunmaatregelen. De uitwerking wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.
Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft.
Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Basisregels blijven

Veel maatregelen verdwijnen, er kan weer heel veel, maar het virus is niet weg. De basisregels blijven onverminderd van belang, ook als je al gevaccineerd bent. De basisregel ‘verplicht 1,5m afstand houden’ verandert in een dringend advies om afstand te houden. Het blijft verstandig om elkaar de ruimte te geven en dan blijft 1,5 meter de veilige afstand. Deze basisregel helpt aantoonbaar om besmetting te voorkomen.
Ook handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes draagt hier allemaal aan bij.
Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wordt aangepast: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Werkgevers en werknemers maken zelf afspraken over een goede verdeling tussen werk en thuis.

Mondkapjes in OV en op luchthavens

Op het vliegveld (in ieder geval vanaf de securitycheck en verder op plekken die eventueel door het vliegveld worden aangewezen zoals vertrek- en aankomsthallen), in, vliegtuigen, treinen, bussen, trams, metro, taxi’s en ander bedrijfsmatig persoonsvervoer blijft het gebruik van een mondkapje verplicht. De verplichting vervalt op perrons en stations.

Onderwijs

In het mbo en hoger onderwijs vervalt vanaf 25 september de maximale groepsgrootte van 75 personen in het mbo en hoger onderwijs.
In het voortgezet onderwijs, het mbo en hoger onderwijs vervalt de mondkapjesplicht buiten de les- of collegezalen.
Bij een enkele besmetting in een groep of klas in de kinderopvang en het primair onderwijs, is het niet meer verplicht dat de hele groep of klas in quarantaine gaat en getest wordt.

Derde prik en boostervaccins

Sommige mensen met een ernstige afweerstoornis ontvangen via de medisch specialist die hen behandelt, een uitnodiging voor een derde prik.
Omdat de coronavaccins nog een zeer hoge bescherming bieden tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus, is volgens de Gezondheidsraad een boostervaccinatie voor de algemene bevolking nu nog niet nodig.

Reizen

Vanaf 22 september veranderen de quarantaineregels voor reizen naar Nederland. Gevaccineerde reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden hoeven niet meer in quarantaine. Bereid je reis goed voor en kijk voor vertrek op wijsopreis.nl en reizentijdenscorona.nl.

Het kabinet blijft waakzaam

Deze maatregelen gelden vanaf 25 september voor de komende periode. Mocht het aantal opnames in het ziekenhuis en op de IC voor langere tijd laag zijn, dan zal het kabinet een deel van de huidige maatregelen laten vervallen. Het kabinet blijft waakzaam. Als blijkt dat er in korte tijd veel mensen in het ziekenhuis of op de IC moeten worden opgenomen dan kan dat betekenen dat er extra maatregelen komen. Het kabinet probeert dan zo gericht mogelijk maatregelen te treffen. Het RIVM en kabinet blijven alert op nieuwe varianten van het virus.

rijksoverheid.nl